Wednesday, 13 July 2016

Resepi Kek Coklat Moist

Kek Coklat Moist
Resepi Kek Coklat Moist, resepi yang pasti menjadi kegemaran keluarga anda, sesuai untuk dihidangkan pada majlis harijadi dan dihari raya. Hanya 6 bahan utama diperlukan.
Ditulis oleh : 
Masa:
Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 40 Minit | Keseluruhan: 70 minit
Jumlah Hidangan : 8

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan serbuk coklat
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu coklat dutch lady
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1 sk soda bikarbonat + 1 sk serbuk penaik)
  • 3 biji telur











Cara Penyediaan:

Cara untuk kek:
  1. Ayak tepung bersama dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik dan.asingkan
  2. Masukkan serbuk coklat, gula perang, susu coklat, minyak dan susu ke dalam periuk. Kacau dengan api yang perlahan sehingga gula larut. tutup api.
  3. Pukul telur dan masukkan ke dalam bancuhan no.2 di atas.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam bancuhan td...kacau sebati..
  5. Lumurkan marjerin pada loyang...masukkan adunan yang telah sebati..kukus selama 1 jam atau sehingga masak..
  6. Anggaran dalam satu jam, cucuk dengan garfu...kalau licin maknanya kek dah masak
Cara untuk topping:
  1. Cairkan 2 sudu marjerin..
  2. Casukkan 1 sudu serbuk coklat dan 3 sudu susu pekat mengikut selera masing-masing
Tips:
Untuk hasil yang terbaik...lepas kek dah siap dikukus...keluarkan sekejap...terus letak topping...dan taburkan coklat rice...biarkan semalaman

No comments:

Post a Comment