
Resepi Ikan Masak 3 rasa, untuk resepi ini Che' Nom menggunakan ikan siakap, boleh jugak digantikan dengan ikan bawal, Ikan masak tiga rasa memang tak asing lagi di restoran masakan Thai di Malaysia.
- Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk menggoreng ikan:
- 1 ekor ikan siakap
- 2 sudu besar tepung jagung
- Sedikit garam
- Sedikit Kunyit
- Bahan untuk kuah:
- 4 ulas bawang putih, dicincang halus
- 3 biji bawang merah, dicincang halus
- 1 inci halia, dicincang halus
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 1 batang bunga kantan, dihiris nipis
- 1 batang serai, dititik
- 6 biji cili padi , dihiris nipis
- 1 biji cili merah, dihiris nipis
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 2 helai daun limau purut
- Garam dan gula secukup rasa
- Dain bawang untuk hiasan
Cara Penyediaan:
1. Ikan dibersihkan
dilumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam minyak yang
betul-betul panas sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang
berasingan, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah
minyak.
3. Masukkan halia,
serai, bunga kantan dan cili padi, kacau seketika
4. Masukkan tomato,
sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat. Jika
terlalu pekat masukkan sedikit air.
5. Masukkan daun limau
purut dan kacau sehingga kuah pekat sebati.
6. Tuangkan kuah
diatas ikan yang digoreng tadi.
7. Hiasakan dengan
daun bawang.
No comments:
Post a Comment